Lezing “Veghel, Parel van de Meierij” – LEZING WORDT IN SINT-OEDENRODE GEHOUDEN

WOENSDAG 8 maart 2023 – 20.00 uur

Locatie: Zorgcentrum Odendael (Odendael 1, Sint Oedenrode) / zaal Maas & Dieze

In de reeks lezingen die de heemkundekringen van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel samen  organiseren is dit keer Veghel aan de beurt. Rolf Vonk verzorgt voor de Oude Vrijheid de lezing ‘Veghel, Parel van de Meierij’.

Al meer dan een eeuw wordt de grootste kern van Meierijstad bezongen als de ‘Parel van de Meierij’. Een titel die in 1947 door een Rooienaar vereeuwigd werd in het officieuze volkslied van het dorp toen Veghel haar streekfuncties voor de Midden-Meierij uitbouwde en ‘stadse’ trekjes ontwikkelde. Wie echter goed kijkt, ontdekt een kern met vele gezichten die door buitenstaanders zowel als dorp én stad getypeerd wordt en opvalt door haar opvallend hoge werkethos.

In deze lezing neemt Rolf Vonk u mee in de geschiedenis van Veghel en haar kerkdorpen. Daarbij zal hij u laten zien welke historische banden Sint-Oedenrode en Veghel kenmerken; van het ‘Rooise wiegje’ waaruit Veghel ontsproten is tot het Meierijstad van nu.

Foto: BHIC