Lezing “Schijndel in verhalen, mythes of werkelijkheid?”

Lezing WOENSDAG 22 maart 2023 – 19.30 uur – Johan van Geffen.

Hiermee nodigen wij u uit voor de lezing van Johan van Geffen op 22 maart 2023 (19.30 uur) over de atypisch en vaak in nevelen gehulde geschiedenis van Schijndel.

Uit het lesproject Meet-Up Meierijstad, een gemeentebreed digitaal erfgoedproject, waarbij lokaal erfgoed wordt verbonden aan het landelijke geschiedeniscurriculum voor vwo, is het idee ontstaan om onderling binnen de heemkundekringen lezingen te houden.
Johan van Geffen verzorgt voor alle heemkundekringen binnen Meierijstad de lezing over Schijndel. Johan is docent geschiedenis Elde College en geboren en getogen in Schijndel.

“Wie het verleden niet kent, weet niet waarom het heden er zo uitziet” is het motto van Heemkundekring Schijndel.
Johan vertelt in deze presentatie over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, over de Neanderthalers, de naamgeving van Schijndel, hoe oud is Schijndel.

Ook de geschiedenis van Schijndel door de eeuwen heen komt aan de orde met hopteelt, de zeeheld Jan van Amstel en de slag om Boxtel met een beroemde Engelsman.

Maar ook wordt in deze lezing aandacht besteed aan de ambachten en de industrialisatie van Schijndel. Denkt u daarbij aan klompen, een nijverheid tot in de 20e eeuw, de Bolsiuskaarsen en de kousen van Jansen de Wit.

Luister naar het verhaal over de Granaatweken, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met name het centrum zo hebben verwoest tijdens Operatie Market Garden, een vernietigende bevrijding.

Ook SchijndelWiki, een online encyclopedie over de geschiedenis van Schijndel, waar Heemkundekring Schijndel trots op mag zijn, wordt besproken.

U bent welkom in de Raadzaal van het Oude Raadhuis, Markt 1, Veghel

Voor leden zijn er aan deze lezing geen kosten verbonden. Niet leden betalen € 3,00.

Aanmelden is verplicht en kan tot 17 maart 2023.