Monumentendag Veghel

Zondag 10 september 2023

Stichting Industrieel Erfgoed Meierijstad (SIEMei), Heemkundekring Vehchele en de Franciscusparochie, geloofsgemeenschap Lambertus Veghel hebben gezamenlijk voor Monumentendag 2023 een mooi en gevarieerd programma opgesteld. Met een drietal historische bussen kunt u gratis langs alle te bezoeken locaties worden gebracht. Geen lange wachttijden dus. Voor de route en opstapplaatsen zie onder.

WAT IS ER TE ZIEN EN TE DOEN?

SIEMei – Noordkade
Het museum is gratis toegankelijk. Aan de havenzijde staan diverse machines opgesteld die in actie komen en waarmee demonstraties worden verzorgd, zoals een Hovers dragline, de Ruston Bucyrus dragline, stationaire motoren, een brandweerauto uit 1955 en werklust voorladers.

Airbornemonument – Kol. Johnsonstraat
Het Airbornemonument met de kangoeroe is opgericht ter ere van de 101st Airborne Division, die hier in september 1944 zware strijd leverde tegen de Duitse bezetter.
Een deskundige doet hier alles uit de doeken over dit bijzondere monument.

Oude Raadhuis – Markt
In het Oude Raadhuis aan de Markt is nog veel van de oorspronkelijke statuur te bewonderen. Recent is het prachtige plafond in de oude raadzaal in oude glorie hersteld. Ook is de Heemkamer opengesteld. Uitleg wordt gegeven over het gebouw en het interieur

Lambertuskerk – Deken van Miertstraat
Kom een kijkje nemen in deze monumentale kerk van 160 jaar oud. Op verschillende plaatsen zijn gidsen beschikbaar om u te informeren. Ook de buitenkant van de kerk is prachtig en de begraafplaats met tal van monumentale graven is een bezoek waard.

Spoorpark – Spoorlaan
In de goederenwagon is een expositie ingericht over 150 jaar “Duits lijntje”. Verder bestaat de mogelijkheid om met een railfiets een stukje over het oude spoortraject te fietsen. Ook wordt er gerangeerd met een locomotief, genaamd de Sik en de historische bollenwagen.

Schema HOP-ON-HOP-OFF bussen tussen 12.30 – 16.00 uur

 

Download de PDF Flyer