Lezing “Van Gogh in Brabant”

In verband met de maximaal bereikte capaciteit van de raadzaal is aanmelden helaas niet meer mogelijk!

Maandag 25 september 2023 (aanvang 19.30 uur) – lezing van drs. Peter van Overbruggen met als onderwerp:

Van Gogh in Brabant

Ruim de helft van zijn leven heeft Vincent van Gogh in Brabant gewoond en gewerkt. Hij groeide er op, volgde er zijn opleiding en worstelde er met zijn kunstenaarschap. Toen hij in 1885 zijn geboortegrond verliet, zou hij er nooit meer terugkeren. Maar in zijn Franse periode zou hij nog vaak met weemoed aan Brabant terugdenken.

Op maandagavond 25 september 2023 verzorgt Van Goghkenner en heemkundige Peter van Overbruggen voor onze Heemkundekring een lezing over ‘Vincent van Gogh in Brabant’.
Met Peter volgen we het verhaal van Vincents geboortedorp Zundert tot zijn laatste woonplek Nuenen voor zijn vertrek naar Frankrijk. Hij maakte in Brabant in twee jaar tijd een kwart van zijn totale werk als kunstenaar. In mei 2023 opende Koningin Maxima in Nuenen een vernieuwd museum dat 2½ keer zo groot werd. In “Van Gogh Village Nuenen” zijn ook de meeste Van Goghmonumenten te zien van heel Brabant. De spreker neemt u mee langs de plekken in Brabant (en daarbuiten) waar Vincent zijn tekeningen en schilderijen maakte. We maken kennis met zijn turbulente leven, zijn familie en vrienden, want Vincent was bepaald niet de eenzame kunstenaar waarvoor hij vaak wordt versleten.

 

Drs. Peter van Overbruggen is lid van de stuurgroep gidsen Van Gogh Village Museum Nuenen en voorzitter van het Kunstfonds Vincent van Gogh Nuenen, als ook bestuurslid Knippenbergprijs. En verder o.a. auteur van het boek “Van Domineeshuis tot Van Goghhuis. 250 jaar pastorie Nuenen, 1764-2014” en van de publicatie ‘Vincent van Gogh en zijn passies in Nuenen’.

 

 

 

U bent voor de lezing welkom in de raadzaal van het Oude Raadhuis, Markt 1 in Veghel.
Voor leden zijn er aan deze lezing geen kosten verbonden. Niet leden betalen € 3,00.

Aanmelden is verplicht en kan tot vrijdag 22 september 2023 via onderstaand formulier.


In verband met de maximaal bereikte capaciteit van de raadzaal is aanmelden helaas niet meer mogelijk.