Lezing “Volksverhalen over Heksen” door Maria van Deutekom

In verband met de maximaal bereikte capaciteit van de raadzaal is aanmelden helaas niet meer mogelijk!

Wij nodigen u graag uit voor de lezing van Maria van Deutekom op maandag 11 december 2023
(aanvang 19.30 uur) met als onderwerp: Volksverhalen over Heksen

Maria van Deutekom gaat in deze lezing in op het thema ‘Heksen’. Al eeuwenlang doen verhalen over heksen de ronde en je vraagt je af waar die verhalen vandaan komen?
Allereerst komt in de lezing aan de orde wat we eigenlijk onder ‘een heks’ verstaan en welke beelden er zoal zijn over heksen. Soms is dat beeld positief zoals dat van het wijze kruidenvrouwtje maar ook vaak negatief zoals het beeld van de oude toverkol die ziekte en verderf onder de mensen brengt. Hierbij kan de heksenvervolging uit het verleden, die ook in Nederland en Brabant plaatsvond, niet onbesproken blijven.

Vervolgens zoomt Maria in op allerlei oude volksverhalen over heksen en geeft daarvan een aantal tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Zo hoor je o.a. hoe je een heks kunt herkennen en hoe de betovering valt te doorbreken. Ook verhalen over heksen uit de Kempen en de Meijerij passeren de revue. In de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar ‘hekserij’ waarin o.a. een link wordt gelegd naar de positie van de vrouw in vroeger tijden. Tevens zijn nieuwe gegevens aangedragen over het ontstaan van het vertrouwde heksbeeld op basis van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Ook vandaag de dag doen er nog verhalen over ‘hekserij’ de ronde maar die zijn vooral positief van aard. De verzamelterm hiervoor is ‘Wicca’ waarbij vaak wordt teruggegrepen naar oude religies en culturen.

Maria van Deutekom schreef voor het tijdschrift ‘Van den Herd’ van Heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ een drietal artikelen over Volksverhalen over heksen. Maria geeft lezingen en schrijfcursussen en is actief als theaterregisseur. Ze schrijft ook zelf verhalen en vertelt die voor publiek. Taal is een rode draad in haar leven.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker luisteren.

U bent van harte welkom om de lezing in de raadzaal van het Oude Raadhuis, Markt 1 in Veghel bij te komen wonen. Voor u als lid van Vehchele zijn daar geen kosten aan verbonden.
Heeft u familieleden, buren of kennissen die (nog) geen lid zijn, maar wel geïnteresseerd zijn in de lezing?
Meld ze aan en breng ze mee. Let op: niet leden betalen € 3,00 entree.


In verband met de maximaal bereikte capaciteit van de raadzaal is aanmelden helaas niet meer mogelijk!