Lezing “Winterfeesten” door Ineke Strouken

Wij nodigen u graag uit voor de lezing van Ineke Strouken op woensdag 17 januari 2024
(aanvang 19.30 uur) met als onderwerp: Winterfeesten

Tot ver in de negentiende eeuw werd het jaar verdeeld in twee delen: de slechte en de goede tijd. De moeilijke tijd begon op Sint Maarten, 11 november, en liep tot en met Carnaval. Daarna begonnen de voorbereidingen voor de goede tijd die begon met Pasen.

De christelijke feestdagen hielpen met overleven. Op feestdagen, zoals Sinterklaas en Driekoningen, mochten mensen langs de deur gaan om te bedelen en de twee vastenperioden aan het begin en het einde van de slechte periode zorgden er voor dat niet alles meteen werd opgegeten. Over al die feestdagen is een religieus verhaal te vertellen, maar ook een cultureel verhaal. Waarom zetten wij met Kerstmis een boom met ballen in huis en steken wij op oudejaarsavond vuurwerk af ? Waarom verkleden wij ons met Carnaval en sluiten wij af met haring? Dit alles heeft een betekenis.

De winters waren nog niet zolang geleden veel kouder dan tegenwoordig. Ook zijn onze huizen veel beter geïsoleerd. Want kunt u zich nog de beslagen ramen en de ijspegels herinneren? En dat je je bij de kachel moest uitkleden om dan snel met een kruik naar bed te gaan? Dat lijkt verleden tijd. Toch verlangen wij elk jaar weer naar schaatsen op natuurijs. Het hoeft maar even te vriezen en wij halen massaal onze schaatsen van zolder. Schaatsen lijkt wel in ons DNA te zetten. Al deze feesten hebben een historisch verhaal. Op deze lezing vertelt Ineke u waar de tradities en rituelen in de winter vandaan komen.

Ineke Strouken was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Zij zal, als schrijfster van enkele boeken over dit onderwerp, op enthousiaste en inspirerende wijze via een audiovisuele presentatie vertellen over materieel en immaterieel erfgoed en het belang hiervan, omdat het de geschiedenis vertelt waar we zoveel herinneringen aan hebben en die we willen blijven koesteren.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker luisteren.

U bent van harte welkom om de lezing in de raadzaal van het Oude Raadhuis, Markt 1 in Veghel bij te komen wonen. Voor u als lid van Vehchele zijn daar geen kosten aan verbonden.
Heeft u familieleden, buren of kennissen die (nog) geen lid zijn, maar wel geïnteresseerd zijn in de lezing?
Meld ze aan voor de lezing en breng ze mee. Let op: niet leden betalen € 3,00 entree.

Aanmelden helaas niet meer mogelijk!