Lezing “Veghel in de frontlinie, september ‘44” door Bernard Vissers

Wij nodigen u graag uit voor de lezing van Bernard Vissers op woensdag 24 april 2024 (aanvang 19.30 uur) met als onderwerp: Veghel in de frontlinie, september ‘44 Van euforie naar schuilkelder.

Dat Operatie Market Garden een riskant plan was, wisten de geallieerden. Er hoefde maar één puzzelstukje niet op het juiste moment op de juiste plaats te vallen en de hele operatie zou mislukken. Dan zou de inzet van twintigduizend soldaten, drieduizend vliegtuigen en heel veel materieel niet het doel bereiken dat men voor ogen had. Toch begon men op zondag 17 september 1944 aan dit geweldige waagstuk.

Vanaf het allereerste begin was men in Veghel getuige van het verloop van deze operatie. De luchtlandingen bij Eerde en de snelle bevrijding van Veghel met behoud van de bruggen over de Aa en Zuid-Willemsvaart. Door het tegenoffensief van de Duitsers maakte de euforie bij de Veghelaren gedurende de eerste dagen snel plaats voor dagen van doodsangst in schuilkelders. Grote gezinnen zaten in zelfgemaakte en te kleine schuilkelders met kleine kinderen dicht tegen elkaar aan en probeerden met hun gebeden het geluid van de beschietingen te overstemmen. Gezinnen moesten op aandrang van de Duitsers vluchten maar werden ingezet als menselijk schild. Zeker vijftien boerderijen werden in brand geschoten.
Ruim tien jaar geleden hebben we op de buurtschappen Ham, Havelt en Heuvel veel van die verhalen opgetekend van mensen die het als kind zelf nog hadden meegemaakt.

Bernard Vissers wil u daar graag over vertellen in zijn lezing op 24 april.
Naast het algemene verhaal van de gebeurtenissen in Veghel en omgeving, zoemt hij vooral in op de persoonlijke belevenissen van de bewoners aan de zuidoostkant van Veghel, de buurtschappen Ham, Havelt, Heuvel en Beukelaar. Daar was de frontlinie. Soms slopen geallieerde soldaten aan de ene kant van een boerderij terwijl de Duitsers aan de andere kant lagen.
Er is veel geschreven over Operatie Market Garden, maar de cruciale gebeurtenissen op Havelt zijn lange tijd onderbelicht gebleven. Gelukkig hebben we destijds nog ooggetuigen kunnen vinden en hun verhalen vastgelegd om dit hiaat op te vullen.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker luisteren.

U bent van harte welkom om de lezing in de H. Hartkerk aan de Vondelstraat in Veghel bij te komen wonen. Voor u als lid van Vehchele zijn daar geen kosten aan verbonden.

Heeft u familieleden, buren of kennissen die (nog) geen lid zijn, maar wel geïnteresseerd zijn in de lezing?
Meld ze aan voor de lezing en breng ze mee. Let op: niet leden betalen € 3,00 entree.