Boerderijen hebben door de eeuwen heen ons landschap bepaald.
Een aantal daarvan heeft een bijzonder en interessant verleden. En ze zijn er nog steeds, in Eerde, Mariaheide, Veghel en Zijtaart: oude boerderijen met een mooi verhaal, maar moet je ze wel weten te vinden.
Soms kunnen we aan de buitenkant al zien dat er een rijke historie achter de gevel verscholen gaat. Maar ook een boerderij waaraan het nodige is aangepast, kan nog bijzondere elementen bevatten die ons veel kunnen vertellen over hoe de mensen hier geleefd hebben. Vaak zijn boerderijen eeuwen ouder dan de bewoners vermoeden. Soms hebben op het woonerf meerdere voorgangers van het pand gestaan. Om daar achter te komen is onderzoek nodig.
De werkgroep Boerderijenboek van Heemkundekring Vehchele is hiermee begonnen en er is al een eerste selectie gemaakt. In Veghel en kerkdorpen zijn veel vrijwilligers in gesprek met bewoners en oud-bewoners om verhalen en foto’s te verzamelen. Anderen zijn bezig met archief- of bouwhistorisch onderzoek.
De bedoeling is om straks een rijk geïllustreerd boekwerk uit te geven met daarin ongeveer dertig bijzondere boerderijen. Daarin ook de verhalen van de bewoner en oud-bewoners zover die te achterhalen zijn. Daarin komen onderwerpen aan de orde zoals: hoe leefden ze, hoe was de omgang met elkaar, met familie, de buurtschap? Wat was de invloed van de kerk, oorlogen, ziektes en maatschappelijke ontwikkelingen?
Aan de hand van een aantal specifieke boerderijen en de buurtschappen waarin ze staan, wordt een belangrijk deel van de geschiedenis van Veghel en haar kerkdorpen verteld.
Al bij al hopen we medio 2024 het boek te kunnen presenteren.
We verwachten dat velen verbaasd zullen staan omdat er nog zoveel van ons rijke erfgoed terug te vinden is in de boerderijen die we nu achteloos voorbijgaan.
Heeft u vragen of wellicht interessante informatie voor de werkgroep?
Neem dan contact op met Bernard Vissers via mail bernardvissers@gmail.com
Projectplan boek historische boerderijen in Veghel – versie 19 november 2022